7. 11. 07

Praktični pouk 5.11.2007

Pri praktičnem pouku smo 5.11.2007 pripravljali naslednje jedi:

Krompirjevi žganci
Količine za 10 oseb:
70 dag krompirja, 70 dag bele moke, slan krop,
15 dag zaseke ali svinjske masti z ocvirki.
Postopek priprave:
Krompir olupimo in zrežemo na koščke, ki jih damo kuhat v slan krop. Vode naj bo približno še enkrat več kot je krompirja v loncu. Ko je krompir napol kuhan, damo moko. Ko prevre naredimo v sredino moke s kuhalnico luknjo in kuhamo še približno 30 minut. Precej žgančnice odlijemo, krompir in moko dobro premešamo. Žgance zabelimo že v loncu s polovico maščobe. Z vilicami nadrobimo žgance v skledo in jih zabelimo š se preostalo zaseko.

Zdrobovi cmoki
Količine za 10 oseb:
4 dl vode, dl mleka, sol,
5 dag margarine,
30 dag pšeničnega zdroba, jajca, drobtine za oblikovanje, slan krop
Postopek priprave:
V slano mešanico vode in mleka damo margarino in zavremo. Med mešanjem zakuhamo pšenični zdrob. Ko se gosti, ga odstranimo in ohladimo ter mu primešamo druga za drugim celi jajci. Na deski,potreseni z drobtinami ali moko, oblikujemo iz mase štruco,jo zrežemo na kose in iz njih oblikujemo cmoke. V slanem kropu jih počasi kuhamo 10 minut.

Rižev narastek s sadnim prelivom
Količine za 10 ljudi:
15 dag riža, 5 dl mleka, ščep soli, 6 dag masla ali margarine, 5 jajc, 1 zavitek vaniljinega sladkorja, 3 dag drobtin, 2 dag maščobe za pekač, sladkor za potresanje, 3 dl razredčenega malinovega soka ali sadnega preliva
SADNI PRELIV: 20 dag marelične marmelade, sok 2 pomaranč, 2 dl vode, sladkorja po okusu, 2 žlici pomarančnega likerja.
Postopek priprave:
Prebran riž dobro operemo. Stresemo ga v vrelo mleko, premešamo in solimo. Ko zavre, ga čimmanj mešamo, da ostane v celih zrnih, in kuhamo 10 minut. Nato ga ohladimo. Posebej umešamo maslo; ko se speni, dodamo rumenjake, vaniljin sladkor in polovico sladkorja. Ko naraste, dodamo ohlajen riž, drobtine in zmešamo. Primešamo še trd sneg, med katerega smo vtepli preostalo polovico sladkorja. Narahlo zmešamo. Pekač namažemoz maščobo. Vanj dodamo za 3-4 cm visoko pripravljeno zmes in jo po vrhu še zgladimo. Pri tem. 180-200 stopinj pečemo pol ure.
SADNI PRELIV:Marelično marmelado, vodo in sladkor prevremo, precedimo, prilijemo pomarančni sok in liker ter premešamo.


Zelena solata
Količine za 5 oseb:
25 dag motovilca, radiča, regrata ali
30 dag glavnate solate ali endivije, preprosti solatni preliv.
Postopek priprave:
Dobro oprani in odcejeni solati dodamo preliv in jo rahlo zmešamo ter takoj serviramo. Zelene solate posebno glavnato lahko tik pred serviranjem potresemo še s trdo kuhanim in sesekljanim jajci peteršiljem ali drobtinami.