22.10. smo pri praktičnem pouku pripravljali naslednje jedi.
Špageti po milansko
Priprava
Za omako vzamemo enake količine kot za špagete po napolitansko, le da ji primešamo 10- 15 dag gnjati in10 -15 dag na olju sotiranega graha. Po omaki potresemo nariban parmezan. Če špagetov nismo sotirali na olju, položimo tik pred serviranjem še košček masla. Ponekod dodajo tej omaki nekaj sotiranih gob.
Špageti po bolonjsko
Količina za 4 osebe:
3dag maščobe,
6 dag čebule,
25dag govedine (slabši del govejega fileja),
5dag jušne zelenjave ali naribane zelene,
Lovor,
1dag moke,
6dag paradižnikove mezge,
Kostne juhe po potrebi,sol,
0,5dl rdečega vina, 24dag špagetov,slan krop, 2dag parmezana.
Priprava jedi
Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo,dodamo zmleto ali na majhne kocke narezano meso in grobo naribano zelenjavo ali naribano zeleno. Vse skupaj prepražimo. Nato dodamo začimbe, pomokamo, ponovno prepražimo, dodamo paradižnikovo mezgo in prilijemo malo kostne juhe. Solimo, pokrijemo in dušimo. Nazadnje dodamo nekoliko vina ali limoninega soka, še posebno, če je omaka sladka. Špagete skuhamo po navodilu na embalaži, jih odcedimo in splaknemo s toplo vodo, sotiramo jih na maslu ali olju. Razdelimo na 4 ali 10 globokih krožnikov, v sredini napravimo jamico in vanjo vlijemo omako.
Motovilec po domače
Količina za 10 oseb1,5 kg motovilca, 5 dag zaseke,1 dl kisa, sol, strok česna
Priprava
Motovilec očistimo operemo in polijemo z ohlajenim prelivom.
Jabolčne rezine
Količine za 12-16 kosov
Testo: 60 dag moke ( pol ostre,
pol mehke), ščep soli,
pol vrečice pecilnega praška,
40 dag margarine, 1 celo jajce,
20 dag sladkorja,
1 slab dl belega vina,
Maščoba za pekač,
Jajca za mazanje,
Sladkor za potresanje
Nadev: 1,5 kg jabolk,
10 dag sladkorja, cimet, 6 dag rozin, 15 dag marelične marmelade.
Postopek priprave
Testo: med presajeno moko zamešamo ščep soli in pecilni prašek. Margarino med moko sesekljamo, dodamo še jajce, sladkor in vino. Vse prav na hitro pognetemo v testo. Iz njega naredimo štruco, ga pokrijemo z vlažno krpo in damo za dobre pol ure na hladno. Polovica testa na pomokani deski razvaljamo za slab centimeter na debelo. Testeno krpo položimo na dobro pomazan pekač in ga v srednje vroči pečici na pol spečemo. Po napol pečenem testu tanko namažemo marmelado, nato razdelimo nadev. Potresemo ga s sladkorjem. Čez nadev položimo drugo krpo enakomerno razvaljenega testa. Povrhu namažemo testo z raztepenim jajcem. Testo pečemo v srednje vroči pečici 30-40 minut. Nekoliko ohlajeno testo narežemo na primerno velike kvadrate in jih po vrhu posladkamo.
Nadev: olupljena ali neolupljena na lističe narezana jabolka dušimo, da se zmehčajo. Dodamo jim očiščene rozine, začimbe in sladkor.
24. 10. 07
22. 10. 07
VPRAŠANJA ZA PONAVLJANJE: SOG 1
Opredeli kakovost življenja.
Katera nasprotja so značilna za prehrano v svetu?
Kakšne so značilnosti prehrane povprečnega Slovenca?
Naštej slovenske časopise, ki obravnavajo prehrano ali zdravje in prehrano.
Razmisli, zaradi katerih sestavin uživamo hrano?
Opredeli razliko med energijsko in hranilno vrednostjo hrane.
Na kakšen način izračunamo energijsko in hranilno vrednost hrane?
Na kakšen način izražamo energijsko vrednost hrane?
Katere hranilne snovi vsebuje hrana?
Kje lahko najdemo podatke o energijski in hranilni vrednosti posameznega živila?
Kakšen pomen ima poznavanje hranile vrednosti živil pri načrtovanju obrokov?
Koliko znaša energijska vrednost za posamezno hranilno snov?
Poskusi, razložiti, kako naj bi bili razporejeni obroki hrane čez dan.
Od česa je odvisna potreba po energiji pri različni starosti in spolu?
Kako ocenjujemo hranjenost?
Razloži sestavine hrane.
Kako se hranilne snovi razlikujejo med seboj?
Razmisli o razlikah v prehranjevanju med rastlinami in živalmi.
Delovni zvezek str. 9-20.
Vsem skupaj lep pozdrav in veliko uspeha pri učenju.
Razredničarka
Opredeli kakovost življenja.
Katera nasprotja so značilna za prehrano v svetu?
Kakšne so značilnosti prehrane povprečnega Slovenca?
Naštej slovenske časopise, ki obravnavajo prehrano ali zdravje in prehrano.
Razmisli, zaradi katerih sestavin uživamo hrano?
Opredeli razliko med energijsko in hranilno vrednostjo hrane.
Na kakšen način izračunamo energijsko in hranilno vrednost hrane?
Na kakšen način izražamo energijsko vrednost hrane?
Katere hranilne snovi vsebuje hrana?
Kje lahko najdemo podatke o energijski in hranilni vrednosti posameznega živila?
Kakšen pomen ima poznavanje hranile vrednosti živil pri načrtovanju obrokov?
Koliko znaša energijska vrednost za posamezno hranilno snov?
Poskusi, razložiti, kako naj bi bili razporejeni obroki hrane čez dan.
Od česa je odvisna potreba po energiji pri različni starosti in spolu?
Kako ocenjujemo hranjenost?
Razloži sestavine hrane.
Kako se hranilne snovi razlikujejo med seboj?
Razmisli o razlikah v prehranjevanju med rastlinami in živalmi.
Delovni zvezek str. 9-20.
Vsem skupaj lep pozdrav in veliko uspeha pri učenju.
Razredničarka
21. 10. 07
družboslovje. Priprave na decemberski projektni teden

Pozdravljeni.
Upam, da niste pozabili. V sredo in četrtek se bomo pri družboslovju pogovarjali o praznikih na našem ozemlju, ljudskih običajih in miklavževanju. Iskali bomo odgovor na nekatera vpr.:
1. Kaj so prazniki, vrste praznikov?
2. Prazniki pri nas.
3. Kdo je bil ( naj bi bil) sv. Miklavž?
4. Miklavževanje
Za lažje delo poiščite doma ali v knjižnici primerno literaturo, pobrskajte po družinskih albumih, med starimi razglednicami, vprašajte svoje starše, stare starše, strice ali tete,...
lp Zdenka
Upam, da niste pozabili. V sredo in četrtek se bomo pri družboslovju pogovarjali o praznikih na našem ozemlju, ljudskih običajih in miklavževanju. Iskali bomo odgovor na nekatera vpr.:
1. Kaj so prazniki, vrste praznikov?
2. Prazniki pri nas.
3. Kdo je bil ( naj bi bil) sv. Miklavž?
4. Miklavževanje
Za lažje delo poiščite doma ali v knjižnici primerno literaturo, pobrskajte po družinskih albumih, med starimi razglednicami, vprašajte svoje starše, stare starše, strice ali tete,...
lp Zdenka
Naročite se na:
Komentarji (Atom)