Sestavni deli osebnega računalnika in delo z operacijskim sistemom
1. Naštejte sestavne dele osebnega računalnika!
2. Kaj se zgodi, ko vklopimo računalnik?
3. Kaj je operacijski sistem? Katere poznate?
4. Kako organiziramo shranjevanje podatkov na pomnilnih medijih? Navedi oznake pomnilnih medijev!
5. Kaj so mape in kaj datoteke?
6. Izdelajte mapo na trdem disku računalnika in na USB ključu!
7. Mapo preimenujte, kopirajte na drugo mesto in jo izbrišite!
8. V poljubnem programu shranite datoteko na določeno mapo na trdem disku in na USB ključu!
9. Že obstoječo datoteko v določeni mapi odprite, jo spremenite in ponovno shranite!
10. Datoteko kopirajte, jo preimenujte, premaknite in jo na koncu izbrišite!
11. Na namizju izdelajte bližnjico do datoteke!
12. Z uporabo ukaza iskanje poiščite določeno datoteko na trdem disku!
13. Predstavite osnovne nastavitve operacijskega sistema, ki jih lahko spreminjamo v nadzorni plošči!
18. 10. 07
17. 10. 07
FAZANČKOVANJE
V septembru smo imeli mi »FAZANI« fazančkovanje. V delavskem domu je bilo super, imeli smo nekaj zelo«čudnih«nalog (jedenje »pizze«,iskanje kovancev v vodi…). Dobili smo tudi mistrico ter mistra naše šole - Blaža Vidica in Sabino kajbič iz naše 1.k.
»Zelo smo ponosni na oba!«
Nejc Roter 1.k
V septembru smo imeli mi »FAZANI« fazančkovanje. V delavskem domu je bilo super, imeli smo nekaj zelo«čudnih«nalog (jedenje »pizze«,iskanje kovancev v vodi…). Dobili smo tudi mistrico ter mistra naše šole - Blaža Vidica in Sabino kajbič iz naše 1.k.
»Zelo smo ponosni na oba!«
Nejc Roter 1.k
Praktični pouk 15.10.
Pri praktičnem pouku smo v ponedeljek 15.10.2007 pripravljali naslednje jedi:
Zdrobovi žličniki:
Količina za 10 oseb:
Za težo enega jajca margarine ali masti,
Za težo enega jajca in maščobe pšeničnega zdroba,
Sol, sesekljan drobnjak, 1 jajce.
Priprava
Maščobo penasto umešamo, ji dodamo jajca, razmešamo in dodamo pšenični zdrob, sol in sesekljan drobnjak. Dobro premešamo. Z žlico oblikujemo žličnike, jih zakuhamo v slan krop ali kostno juho.
Počasi naj vre 20 minut.
Kuhane žličnike damo v juho iz treh govejih kock.
Sesekljani zrezki
Količine za 4 osebe
32-40 dag mešanega mesa
5 dag starega kruha, malo mleka ali
Vode, 2 dag olja, 5 dag čebule,
1 strok česna, peteršilj, sol, poper,
Malo muškata, 1 drobno jajce,
Nekoliko drobtin za oblikovanje,
4 dag maščobe za peko,
1 dl mesne juhe ali fonda,
1 dag masla, nekaj kapljic limoninega soka.
Priprava
Meso dobro zmeljemo, prav tako zmeljemo v mleku ali namočen in dobro ožet kruh..dodamo sesekljano, na maščobi prepraženo čebulo, strt česen in sesekljan peteršilj. Vse skupaj dobro premešamo nato dodamo še vse začimbe in jajca ter dobro zmešamo. S pooljenimi ali mokrimi rokami oblikujemo vsaj 1,5 cm debele okrogle zrezke. Na vroči maščobi jih rumeno spečemo. Prilijemo rjavi fond ali razredčeno pečenkino omako iz kocke. Pridenemo maslo in dušimo nekaj minut. Nazadne prilijemo omaki nekaj kapljic limoninega soka.
Dušeno sladko zelje
Količine za 10 oseb
8 dag moke, 1 žlica sladkorja,
5 dag prekajene slanine,
10 dag čebule, 2 stroka česna,
1 kg zelja. 3-4 dag moke,
2 dag paradižnikove mezge,
Ščep soli, kumine, peteršilj
Priprava
Na maščobi najprej zarumenimo sladkor, dodamo mu drobno narezano slanino in jo prepražimo. Dodamo mu sesekljano čebulo. Preden zarumeni pa še česen in na rezance narezano zelje. Prilijemo majhno zajemalko vode in pokrito dušimo pol ure. Ko voda izpari zelje pomokamo in vse skupaj prepražimo. Dodamo paradižnikovo mezgo in kumino. Prilijemo toliko vode da je jed gostljata. Vse skupaj dobro prevremo, nazadnje posolimo in dodamo sesekljan peteršilj.
Pire krompir
Količine za 4 osebe:
80 dag krompirja, slan krop,
4 dag margarine ali masla,
1,5 dl mleka.
Priprava
Olupljeni krompir skuhamo , kuhanega odcedimo
Vročega pretlačimo, mu dodamo margarino in vroče
Mleko ter gladko razmešano.
Navadni praženec s kompotom
Zdrobovi žličniki:
Količina za 10 oseb:
Za težo enega jajca margarine ali masti,
Za težo enega jajca in maščobe pšeničnega zdroba,
Sol, sesekljan drobnjak, 1 jajce.
Priprava
Maščobo penasto umešamo, ji dodamo jajca, razmešamo in dodamo pšenični zdrob, sol in sesekljan drobnjak. Dobro premešamo. Z žlico oblikujemo žličnike, jih zakuhamo v slan krop ali kostno juho.
Počasi naj vre 20 minut.
Kuhane žličnike damo v juho iz treh govejih kock.
Sesekljani zrezki
Količine za 4 osebe
32-40 dag mešanega mesa
5 dag starega kruha, malo mleka ali
Vode, 2 dag olja, 5 dag čebule,
1 strok česna, peteršilj, sol, poper,
Malo muškata, 1 drobno jajce,
Nekoliko drobtin za oblikovanje,
4 dag maščobe za peko,
1 dl mesne juhe ali fonda,
1 dag masla, nekaj kapljic limoninega soka.
Priprava
Meso dobro zmeljemo, prav tako zmeljemo v mleku ali namočen in dobro ožet kruh..dodamo sesekljano, na maščobi prepraženo čebulo, strt česen in sesekljan peteršilj. Vse skupaj dobro premešamo nato dodamo še vse začimbe in jajca ter dobro zmešamo. S pooljenimi ali mokrimi rokami oblikujemo vsaj 1,5 cm debele okrogle zrezke. Na vroči maščobi jih rumeno spečemo. Prilijemo rjavi fond ali razredčeno pečenkino omako iz kocke. Pridenemo maslo in dušimo nekaj minut. Nazadne prilijemo omaki nekaj kapljic limoninega soka.
Dušeno sladko zelje
Količine za 10 oseb
8 dag moke, 1 žlica sladkorja,
5 dag prekajene slanine,
10 dag čebule, 2 stroka česna,
1 kg zelja. 3-4 dag moke,
2 dag paradižnikove mezge,
Ščep soli, kumine, peteršilj
Priprava
Na maščobi najprej zarumenimo sladkor, dodamo mu drobno narezano slanino in jo prepražimo. Dodamo mu sesekljano čebulo. Preden zarumeni pa še česen in na rezance narezano zelje. Prilijemo majhno zajemalko vode in pokrito dušimo pol ure. Ko voda izpari zelje pomokamo in vse skupaj prepražimo. Dodamo paradižnikovo mezgo in kumino. Prilijemo toliko vode da je jed gostljata. Vse skupaj dobro prevremo, nazadnje posolimo in dodamo sesekljan peteršilj.
Pire krompir
Količine za 4 osebe:
80 dag krompirja, slan krop,
4 dag margarine ali masla,
1,5 dl mleka.
Priprava
Olupljeni krompir skuhamo , kuhanega odcedimo
Vročega pretlačimo, mu dodamo margarino in vroče
Mleko ter gladko razmešano.
Navadni praženec s kompotom
Naročite se na:
Komentarji (Atom)