Pri praktičnem pouku smo v ponedeljek 15.10.2007 pripravljali naslednje jedi:
Zdrobovi žličniki:
Količina za 10 oseb:
Za težo enega jajca margarine ali masti,
Za težo enega jajca in maščobe pšeničnega zdroba,
Sol, sesekljan drobnjak, 1 jajce.
Priprava
Maščobo penasto umešamo, ji dodamo jajca, razmešamo in dodamo pšenični zdrob, sol in sesekljan drobnjak. Dobro premešamo. Z žlico oblikujemo žličnike, jih zakuhamo v slan krop ali kostno juho.
Počasi naj vre 20 minut.
Kuhane žličnike damo v juho iz treh govejih kock.
Sesekljani zrezki
Količine za 4 osebe
32-40 dag mešanega mesa
5 dag starega kruha, malo mleka ali
Vode, 2 dag olja, 5 dag čebule,
1 strok česna, peteršilj, sol, poper,
Malo muškata, 1 drobno jajce,
Nekoliko drobtin za oblikovanje,
4 dag maščobe za peko,
1 dl mesne juhe ali fonda,
1 dag masla, nekaj kapljic limoninega soka.
Priprava
Meso dobro zmeljemo, prav tako zmeljemo v mleku ali namočen in dobro ožet kruh..dodamo sesekljano, na maščobi prepraženo čebulo, strt česen in sesekljan peteršilj. Vse skupaj dobro premešamo nato dodamo še vse začimbe in jajca ter dobro zmešamo. S pooljenimi ali mokrimi rokami oblikujemo vsaj 1,5 cm debele okrogle zrezke. Na vroči maščobi jih rumeno spečemo. Prilijemo rjavi fond ali razredčeno pečenkino omako iz kocke. Pridenemo maslo in dušimo nekaj minut. Nazadne prilijemo omaki nekaj kapljic limoninega soka.
Dušeno sladko zelje
Količine za 10 oseb
8 dag moke, 1 žlica sladkorja,
5 dag prekajene slanine,
10 dag čebule, 2 stroka česna,
1 kg zelja. 3-4 dag moke,
2 dag paradižnikove mezge,
Ščep soli, kumine, peteršilj
Priprava
Na maščobi najprej zarumenimo sladkor, dodamo mu drobno narezano slanino in jo prepražimo. Dodamo mu sesekljano čebulo. Preden zarumeni pa še česen in na rezance narezano zelje. Prilijemo majhno zajemalko vode in pokrito dušimo pol ure. Ko voda izpari zelje pomokamo in vse skupaj prepražimo. Dodamo paradižnikovo mezgo in kumino. Prilijemo toliko vode da je jed gostljata. Vse skupaj dobro prevremo, nazadnje posolimo in dodamo sesekljan peteršilj.
Pire krompir
Količine za 4 osebe:
80 dag krompirja, slan krop,
4 dag margarine ali masla,
1,5 dl mleka.
Priprava
Olupljeni krompir skuhamo , kuhanega odcedimo
Vročega pretlačimo, mu dodamo margarino in vroče
Mleko ter gladko razmešano.
Navadni praženec s kompotom
17. 10. 07
Naročite se na:
Objavi komentarje (Atom)
Ni komentarjev:
Objavite komentar